maanantai 25. tammikuuta 2016

O. Työn sijoittaminen/arvon muodostuminen

Tämä liittyy keksimiseen niin voimakkaasti, koska on ymmärrettävä kokonaisuuksia, niin halusin tuoda tämän tänne omana asiana.

Homma on simppeli, karkeasti katsottuna.

Työn sijoitus yritykseen.
Pariskunta X perustaa vaikka vanhustenhuoltoyrityksen. He tekevät useita kuukausia palkatonta työtä, jotta saavat yrityksensä pystyyn. Siis asiakaskuntaa, toimitilat, työkalut, sopimuksia, neuvotteluita, jne, jne.
Tällöin he sijoittavat yritykseensä työtä.
Jossain vaiheessa he alkavat saamaan palkkaa, mutta se tulee päivittäisestä työstä, jota he yrityksessään tekevät. He ovat siis luoneet itselleen työpaikat.
Todennäköisesti he ovat sijoittaneet myös omaa rahaa yritykseensä, mutta se ei kuulu tähän.

Sijoituksen takaisin saaminen.
Jos he myyvät yrityksensä pois vaikka 5 vuoden kuluttua, niin he saavat silloin vasta palkan yrityksen perustamisen ajalta. Saavat siis työnä tehdyn sijoituksen palkkana. Mikäli yritys on menestynyt hyvin, niin se on vaatinut menestyäkseen enemmän työtä, ja myyntihetkellä tämä realisoituu rahana omaistajan taskuun. Keksinnön hinnoittelu -osiossa on mainita yritysen hinnoitelusta.

Työsijoituksen menettäminen
Jos yritys menee konkurssiin, tai muuten lopetetaan, niin silloin tätä sijoitusta ei saa luonnollisesti kukaan takaisin.


Tämä pätee myös suurempiin yrityksiin, kuitenkin pääsääntöisesti PK sektorilla, eli alle 50 hlön yrityksiin.

Keksintöihin tämä liittyy siten, että keksinnössä on kyse tavallaan samanlaisesta sijoittamisesta. keksintöä tehdessään keksijä sijoittaa siihen työtä. Ja myöskin rahaa. Työn sijoittaminen saadaan takaisin, jos keksintö saadaan myytyä jollain tapaa. Tai sitten keksinnön ympärille perustettu yritys myydään.

Mitä enemmän keksijä sijoittaa työtä keksintöönsä, sitä valmiimmaksi se tulee. (siis tarkoitus on , että keksintö lähestyy valmista tuotetta) Mutta kannattaa osata hahmottaa oma osaaminen: Tee sitä, missä olet parhaimmillasi. Älä turhaan pakerra sellaisen aihealueen parissa, jota et osaa.

Kuten yllä todettiin, niin työpaikan muodostaminen vaatii työtä. Jos olet palkkatyössä, sen tyopaikan on muodostanut joku muu. Jos taas olet yrittäjä, niin omaisuuteesi kuuluu se oma työpaikkasi, jonka olet luonut. Itse keksintö ei työpaikkaa tuo, ellei sitä myydä. Viitteeksi Kauppalehdessä oleva keskustelu: Työpaikan hinta. Googlaamalla löytää lisää.

Lopunperin haluan tässä kertoa, että lähes kaikki rahallinen arvo muodostuu aina konkreettisesta työstä. On vain eri asia, milloin kukakin siitä palkkansa saa, ja millä korolla. Toisinaan törmää ajatukseen, että keksijä rikastuu hirmuisesti keksinnöllään. Tai yrittäjä se vasta rikas onkin. Tämä on siinä mielessä väärä ajatus, koska lähes aina joku on sen arvon on luonut tekemällä työtä.

Toki on mahdollista, että yrityksen arvo kasvaa hyvin vähäisellä työllä. Silloin on kyseessä nouseva trendi, hittituote, tms, joka laukkaa eteenpäin ilman suurta myyntityön määrää. Tämä on kuitenkin harvinaista.

"Pään" sijoittaminen, eli osaamisen sijoittamien.
Keksijä voi tarjota osaamistaan erinäisiin yrityksiin. Itse olen tehnyt muutamaan yritykseen teknologiaa, tai parantanut olemassa olevaa, ja ottanut vastalahjaksi osakkeita. Kyseessä on ollut start-up yritykset. Toinen meni konkurssiin sisäisten ristiriitojen vuoksi, ja toinen elää kituuttamalla, johtuen maan tilanteesta. Näinollen hävisin vain muutama kymmenen tuntia työtä, ja toisesta saattaa tulla vielä jotain, ja jossain vaiheessa myyn osakkeeni pois, ja saan korvauksen työstäni.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti